Oficjalny Serwis Informacyjny

Aktualnie znajdujesz się na:

Lato w butelce zamknięte

Bez esencji zapachowych, barwników czy poprawiaczy. Wyłącznie naturalne aromaty, barwy i smaki. Sprawdzone przepisy i blisko 40-letnie doświadczenie. Oto gotowa recepta na „Nalewki staropolskie” i sukces w wydaniu łomiankowskim.

Lato w butelce zamknięte

Bez esencji zapachowych, barwników czy poprawiaczy. Wyłącznie naturalne aromaty, barwy i smaki. Sprawdzone przepisy i blisko 40-letnie doświadczenie. Oto gotowa recepta na „Nalewki staropolskie” i sukces w wydaniu łomiankowskim.

[obrazek]

[obrazek]

Mistrzem smaku i właścicielem firmy„Nalewki Staropolskie” jest Karol Majewski. To kolejna firma rodzinna, od lat działająca na terenie naszej gminy, która tworzy swoje produkty domowym, tradycyjnym sposobem, niezmienionym od XVIII wieku.

[obrazek]

[obrazek]

Owoce pochodzą z małych wiejskich sadów, ekologicznych upraw, leśnych polan. Nalewki jabłkowe (z rajskich jabłuszek!), imbirowe, malinowe, wiśniowe (w kilku odmianach) czy pigwowe, na pędach sosny albo na płatkach jaśminu - łączone z najlepszymi rodzajami spirytusu - leżakują przez wiele lat w słojach i gąsiorach w chłodnych i ciemnych piwnicach w temperaturze 7C - 13C.

[obrazek]

[obrazek]

Przy produkcji tym sposobem należy wykazać się nie lada cierpliwością, bowiem minimalny czas oczekiwania to trzy lata! Nagrodą jest jednak smak, aromat i barwa nalewki. A każda z nich inna, każda ma swój charakter… Wiedzą o tym doskonale koneserzy i pasjonaci, bo – jak podkreśla p. Karol - "nalewka to coś z najwyższej półki, coś zrobionego troskliwie i z sercem. Coś, co pachnie, smakuje, poprawia humor, leczy. Coś, czym człowiek się delektuje, nie upija.”

[obrazek]

„Nalewki staropolskie” są nagradzane na największych targach spożywczych w kraju i za granicą. Wyróżniają się na tle konkurencji i znane są na całym świecie. Doświadczenie właściciela, receptury dopracowywane latami procentują. O tych nalewkach się mówi, te nalewki się pije! A ponieważ dodatkowo „ubrane są” w przepiękne, ręcznie robione we Włoszech buteleczki, można też na nie po prostu patrzeć.

[obrazek]

Nalewki to alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół (bądź mieszaniny tych składników). Podaje się je w małych kieliszkach, do mięs czy pikantnych przekąsek. W medycynie ludowej, która używała powszechnie produktów roślinnych, zalecano również spożywanie nalewek, przypisując im korzystne działanie w wielu dolegliwościach. Dla miłośników tego trunku jedno jest pewne: „dobra nalewka to lato w butelce zamknięte”.

[obrazek]

Opcje strony

do góry